‘Can the Netherlands become second’, als onze aanwezigheid in De West steeds minder wordt

20 mrt 2017
2232 keer
‘Can the Netherlands become second’, als onze aanwezigheid in De West steeds minder wordt Bron foto: KVMO
Afgelopen week was ik samen met onze onderhandelaar, Niels van Woensel, een paar dagen op Curaçao. Het was een bijzondere gewaarwording om op bijna 8.000 km afstand de verkiezingen te mogen volgen. Ondanks alle communicatiemiddelen van vandaag de dag heb je toch het gevoel dat het ver van je bed is. Letterlijk en figuurlijk.

Daar waar je in Nederland tot diep in de nacht wakker moet blijven om de ontwikkelingen te kunnen volgen was het op Curaçao ‘happy hour’, gezien de voorkeur voor een centrumrechts kabinet van de Nederlanders. Het is te hopen dat het voor Defensie en haar personeel ‘happy hour’ blijft en dat de partijen na het binnenhalen van de kiezers niet wederom lijden aan geheugenverlies. Dit laatste lijkt me niet verstandig, gezien de Turkijerel en de uitspraak van een Turkse minister dat de Heilige Oorlog in het vooruitzicht ligt. We leven in een steeds gekkere wereld en een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus minimaal twee miljard investeren in Defensie en haar personeel lijkt mij dan ook voor de hand liggend en geen overbodige luxe.

Tijdens ons werkbezoek zijn we op de hoogte gebracht van het wel en wee van onze collega’s in de West. Een veel gehoord probleem blijft de centralistische dadendrang vanuit Nederland. In plaats van alles lokaal efficiënt en goedkoop te doen is de tendens nog steeds dat men denkt dit op 8.000 km afstand beter aan te kunnen sturen. Door de vele (bureaucratische) schijven die worden ingebouwd komt het nog wel eens voor dat het fout gaat. Rekeningen worden niet op tijd betaald met verstrekkende gevolgen, zoals het niet meer ondersteunen van de mobieltjes omdat de provider niet tijdig vanuit Nederland is betaald. Niet erg als je niet naar huis kunt bellen maar de mobieltjes worden ook tijdens operationele werkzaamheden gebruikt en daarbij is connectie met elkaar essentieel.

In ‘De West’ is Nederland een zeer belangrijke strategische partner voor de Verenigde Staten. Het betreft immers de achtertuin van Amerika. Voor relatief lage kosten kan Nederland met haar mariniers, luchtmobielers, de Kustwachtvliegtuigen, Zr. Ms. Pelikaan en het Westschip enorme goodwill kweken bij de Amerikanen. Om in Arjan Lubach’s termen te blijven: ‘can The Netherlands become second’. De Nederlandse inzet voor vrede en veiligheid in De West wordt dan ook zeer gewaardeerd door de Amerikanen.
Met de Pelikaan beschikt Nederland over een uniek ‘werkpaard’ dat zich de afgelopen jaren heeft bewezen voor de veiligheid op en vanaf zee. Troepentransport en/of humanitaire operaties; niets is het teveel. Het schip is zo uniek dat de Fransen het hebben bezocht, omdat zij ook over een dergelijke capaciteit in De West willen beschikken.Tijdens ons bezoek kwam Zr. Ms. Van Amstel voor haar west-term Willemstad binnenlopen. Volgens traditie werden 21 saluutschoten afgevuurd. De ceremonie trok dan ook veel bekijks. Het was al weer enige tijd geleden dat de ceremonie werd uitgevoerd. In De West hebben ze het namelijk twee maanden zonder een stationsschip moeten doen. Dit is bijzonder, want de afspraak is dat er 24/7 een stationsschip in De West aanwezig is. Maar dit is al enige jaren niet meer het geval. De periodes van aflossing, en dus geen aanwezigheid van een stationsschip, worden steeds groter. De Van Amstel zal ook maar 3,5 maanden in De West zijn, in plaats van de vier die gebruikelijk zijn. In de West maken ze zich zorgen over het feit dat er waarschijnlijk geen stationsschip aanwezig is tijdens het orkaanseizoen dat in juli weer begint. De Koninklijke Marine staat voor veiligheid op en vanaf zee. Het wordt echter steeds moeilijker om hier invulling aan te geven: de middelen en het personeel ontbreken hiervoor. In Den Haag ligt men hier vooralsnog niet wakker van. En dat is vreemd, want de huidige toestand van de Koninklijke Marine is een maritiem land onwaardig en dat zou Nederland en zeker het Haagse te denken moeten zetten.

Reageren op deze weblog

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04