Veiligheid is een heerlijk en fijn gevoel

23 okt 2017
2014 keer
Veiligheid is een heerlijk en fijn gevoel Bron foto: commons.wikimedia.org
Afgelopen week was ik in New York. De stad die in het recente verleden tot een van de onveiligste steden ter wereld behoorde. Sinds 9/11 is daar verandering in gekomen. De toenmalige burgemeester Giuliani heeft de stad letterlijk en figuurlijk schoongeveegd, door substantieel te investeren in veiligheid en anti-corruptie. Daarnaast wordt de stad grotendeels schoongehouden door de inwoners zelf. In Manhattan zie je geen zwerfvuil, sigarettenfilter, kauwgum of hondenpoep op de straat liggen. Hetzelfde geldt voor Central Park, waar duizenden mensen iedere dag sporten, picknicken of wandelen. Dit enorme, openbare park wordt bijgehouden door de (veelal gepensioneerde) New Yorkers zelf.

Waar in Nederland door burgemeesters het dragen van 'lange' geweren bij speciale, te beveiligen locaties wordt verboden omdat dit door passanten als bedreigend wordt ervaren is zichtbare veiligheid in New York de normaalste zaak van de wereld.
Als je het prachtige Grand Central inloopt staan er militairen met lange wapens. De straten zijn 'blauw' gekleurd. Lopend, te paard of rijdend; overal is politie in zicht. Op alle bekende straten en toeristische trekpleisters zijn, ter preventieve bescherming van voetgangers, roadblocks geplaatst, al dan niet afgedekt. De jeugd gebruikt deze roadblocks om op te zitten en elkaar te ontmoeten. Burgemeesters in Nederland peinzen er niet over ze te plaatsen.

Afgelopen zondag was ik bij Feyenoord- Ajax. Bij de toegang tot de Kuip werd ik niet gefouilleerd. Een schril contrast met wat ik vorige week in de VS meemaakte. Toen ik naar de 'Feyenoord-Ajax' van de NFL ging - de New York Jets speelden tegen de New England Patriots – moest ik door een scanner heen. Een bijzondere ervaring, dat zijn we in Nederland niet gewend. Ook bijzonder was dat, zowel in de trein naar het stadion als in het stadion zelf, het groen van de Jets en het blauw van de Patriots gebroederlijk naast elkaar zat. Tienduizenden uit-supporters die zonder problemen konden juichen als hun team scoorde. Iets wat ondenkbaar is in de Kuip dan wel de Arena.

Het scannen van bezoekers gebeurt niet alleen bij het betreden van een stadion. Zo word je bij alle toeristische trekpleisters gecontroleerd. Ook als je naar het (Apollo) theater gaat ontkom je er niet aan. Als je gaat winkelen in een shopping mall zie je op strategische plaatsen beveiligers staan. Voor ons Nederlanders is al die beveiliging een rare gewaarwording. Op dat moment realiseer je je dat veiligheid inderdaad geen vanzelfsprekendheid is.

Ondanks al deze preventieve beveiligingsmaatregelen heb ik me op geen enkel moment bedreigd of onveilig gevoeld tijdens mijn bezoek aan New York. Ik denk dat iedereen die er onlangs is geweest het bovenstaande zal herkennen en erkennen. Veiligheid is een heerlijk en fijn gevoel: het kost een paar centen maar dan heb je ook wat.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04