De wereld verandert snel, te snel?

13 nov 2017
2254 keer
De wereld verandert snel, te snel?
Nog geen vier jaar geleden dronk onze koning in het Holland Heineken House in Sotsji een biertje met president Poetin. Anno 2017 zou dit, gezien onze verhouding met Rusland, ondenkbaar zijn. Bijna net zo ondenkbaar zou het onlangs nog zijn geweest dat Amsterdam betonblokken zou plaatsen op drukke plaatsen in de stad om te voorkomen dat een auto of vrachtwagen op mensen inrijdt.

Ze staan er nu toch. De Amsterdamse politiek en hoofdstedelijke leiding hebben zich lang verzet tegen deze preventieve maatregelen, die elders in de Westerse wereld als normaal worden ervaren. Men was van mening dat roadblocks het gevoel van onveiligheid zouden vergroten. De aanslag op de Ramblas in Barcelona heeft de Amsterdammers aan het denken gezet. Dus niet de beleidsmakers maar de Amsterdammers zelf hebben om preventieve maatregelen gevraagd, omdat zij daar een veiliger gevoel bij hebben.

Misschien niet zo toevallig als het lijkt werd er afgelopen week in onze hoofdstad een grote terreuroefening in scene gezet. Het betrof een aanslag op een kerstmarkt. In een krant lees ik dat talloze ‘gewonden’ vonden dat ze te lang moesten wachten op een ambulance die hen zou moeten afvoeren. Uiteindelijk zijn ze op eigen gelegenheid met alle middelen die ze konden vinden zwaargewonde ‘slachtoffers’ gaan afvoeren. Exemplarisch voor de verwende Nederlander die gewend is dat de ambulance binnen 15 minuten op locatie is. Terwijl het bovenstaande bijna iedere avond in het journaal wordt getoond. Chaos, ongeloof en ontreddering na een bloedige aanslag en mensen die een voertuig confisqueren om zwaar gewonde mensen af te voeren. Ik moet dan denken aan het lied ‘Zwart Wit’ van Frank Boeien: ‘Het is voorbij, wie wil er bloed op de achterbank, van de werkelijkheid’. De ‘heilige koe’ die besmeurd wordt met het bloed van een wildvreemde.

De wereld verandert in rap tempo. Maar ik heb het gevoel dat de Nederlander alles in slow motion ervaart, dan wel nog steeds de ogen hiervoor sluit. In de Volkrant lees ik op de voorpagina ‘Keerpunt: Navo opent weer hoofdkwartieren”. Uit het bericht: ‘De Navo is als een film die achterstevoren wordt afgedraaid. Wat ooit werd afgebroken, wordt opnieuw opgetrokken vanwege wat ze ziet als de hernieuwde Russische dreiging. Zo besloot het bondgenootschap woensdag te gaan werken aan de terugkeer van een Noord-Atlantisch Commando dat de zeeverbindingen tussen Noord-Amerika en Europa moet verdedigen tegen Russische onderzeeërs.’

Ik vind het een verontrustend bericht. Het is goed om te lezen dat de NAVO-landen zich bezinnen over hoe zij onze aanvoerlijnen, die van essentieel belang zijn voor onze economie en welvaart, weer willen gaan beschermen. Het openen van een hoofdkwartier zal binnen de NAVO niet tot een hoofdpijndossier leiden. Echter, als we het hebben over inzetbare middelen is dit hele andere koek. Niet alleen onze marine is de afgelopen jaren afgebroken, ook die van veel andere Europese marines. Wat is er bijvoorbeeld overgebleven van de ooit zo trotse Britse Royal Navy?

Ik schrijf het niet voor het eerst: iets afbreken kan met één pennenstreek. Kennis en kunde weer opbouwen duurt velen jaren. De wereld verandert snel. Het lijkt erop dat het allemaal te snel gaat voor de Europese politici en hun onderdanen. Minister Bijleveld geeft op de NAVO-bijeenkomst aan dat er extreem veel extra geld naar Defensie gaat. Voor het politieke gemak wordt vergeten erbij te vertellen dat er de afgelopen 20 jaar extreem veel geld is weggehaald.

De wereld verandert snel. Afgelopen vrijdag was ik op het mini symposium ‘Vervangingsprojecten Koninklijke Marine’. Mijn conclusie is: in Nederland verandert er vooralsnog niets. Rutte III is aangetreden, maar vooralsnog geen investeringsdaden. Defensie gaat een nieuwe (doorontwikkeling krijgsmacht) nota schrijven. Deze Defensienota moet begin volgend jaar het licht gaan zien. Alsdan wordt er een politiek besluit genomen of maritieme natie Nederland moet beschikken over een moderne en innovatieve marine om haar belangen op zee te kunnen behartigen en verdedigen.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04