De Klimaatwet en Defensie: een gesprek tussen Rutte en Trump

02 juli 2018
1571 keer
De Klimaatwet en Defensie: een gesprek tussen Rutte en Trump Bron foto: http://nlintheusa.com/peace-justice/#security
Het was de afgelopen week een mooie zonnige Veteranendag. Het was goed om te zien dat er ondanks het Volvo Ocean evenementen het mooie strandweer er wederom vele tienduizenden mensen langs de route stonden om onze veteranen toe te juichen. Oók op het Malieveld was het gezellig druk. Vanwege de aanhoudende droogte leek het Malieveld qua stofgehalte wel een uitzendgebied. Voor onze ‘jonge’ veteranen een ‘feest’ der herkenning.

Het is de afgelopen weken opvallend droog geweest. In de kranten staat dat de waterbedrijven mensen verzoeken hun tuinen niet meer te sproeien. Het jaar 2018 breekt alle warmterecords. Nog nooit, sinds de metingen, was er zo vroeg een zomerse dag: 19 april, in de lente. De meimaand brak het warmterecord en de maand juni staat qua temperatuur en droogte in de top 10. Ook de komende 10 dagen staan in het teken van de zomer. Het klimaat is aan het veranderen.

In de Volkskrant van afgelopen vrijdag stond dat na tien jaar stormtij en tegenwind, Nederland na een moeizaam politiek proces eindelijk een klimaatwet heeft. De doelstelling van de nieuwe wet is om in 2050 de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 95 procent. Volgens Jesse Klaver (GL) is het bereikte akkoord 'de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld'. Dit werd de volgende dag alweer weerlegd daar de Zweedse plannen ambitieuzer zijn. Hoe de klimaatplannen betaald moeten gaan worden, daar wordt met geen woord over gerept. Hier valt een parallel te trekken met Defensie. Vanaf 2020 moet er in de slagkracht worden geïnvesteerd en (n)ooit bereiken we, met de Defensienota lange lijnen, het percentage van 2% BBP dat met de NAVO is afgesproken.

Vandaag komt premier Rutte in Washington aan voor een ontmoeting met president Trump. Ik ben benieuwd hoe deze ontmoeting verloopt.

Rutte: ‘Beste Donald, heb je het al gehoord, we hebben afgelopen week na een titanengevecht van 10 jaar een van de meest ambitieuze klimaatwetten ter wereld weten te bereiken.'

Trump: ‘Klimaatwet? Waarom? Het gaat hartstikke goed met het klimaat. Niets mee aan de hand, het is gewoon een anomalie die eens in de zoveel tijd op onze aardkloot optreedt. Beste Mark, nu we het toch over wetten hebben, hoe staat het met de invulling van jullie Grondwet? In artikel 97 staat toch 1) Ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk, alsmede ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, is er een krijgsmacht; en 2) De regering heeft het oppergezag over de krijgsmacht?

Ik heb vernomen dat uw land niet meer in staat is zijn eigen grondgebied te beschermen. Mede omdat uw land zich sinds jaar en dag niet houdt aan onze NAVO-afspraken. Ik heb u al meerdere keren horen zeggen dat u er als premier voor gaat zorgen dat uw land in 2024 weer voldoet aan de NAVO-afspraak van 2% BBP. Ik zie echter geen enkele vordering, terwijl u 4 jaar geleden uw woord heeft gegeven. Gelukkig is er met het klimaat niets aan de hand, want van uw klimaatwet zal ook niet veel terecht komen. Als u wat wilt bereiken dan zult u hier een meerjarenbegroting tegenover moeten stellen. Een titanenstrijd in de Tweede Kamer heeft alleen zin als er draagvlak is bij uw bevolking; de burgers moeten het uiteindelijk gaan betalen. En één ding is na 25 jaar bezuinigen op Defensie wel duidelijk: u en uw politieke collega’s hebben niet de oppergezag guts om iets te doen waar het Nederlandse volk niet achterstaat. Gelukkig gaat het ‘goed’ met het klimaat my friend Mark, dus ik zou maar snel in jullie Defensie gaan investeren.'

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04