Een onbetaalbare waardering en herinnering

09 juli 2018
1875 keer
Een onbetaalbare waardering en herinnering Bron foto: ministerie van Defensie
Onlangs werd er door de KVMO-afdeling midden een BBQ op de Kromhoutkazerne georganiseerd. Voorafgaand daaraan hield Simon Klop van Yse een lezing over het aantrekken en behouden van jong talent. YSe is een organisatie die jonge talenten en organisaties helpt hun toekomst vorm te geven. Dit doen ze door middel van traineeships, trainingen en events. Klop gaf aan dat de generatie Y geboren tussen 1980-2000 - ook wel millennials genoemd - flexibele werktijden, vakantiedagen, scholingsbudget en een bovengemiddeld salaris als belangrijkste arbeidsvoorwaarden beschouwen.

Daar kijk ik niet vreemd van op. De balans tussen werk en privé is voor de millennials zeer belangrijk. Opvallend in dat kader is het imago dat Defensie uitstraalt bij promotiemateriaal: mannenwereld, vrouwonvriendelijk, hiërarchisch, conservatief en bezuinigingen. Eén van de adviezen van de millennials is dan ook om vrouwen meer aan het woord te laten en in beeld te brengen in het promotiemateriaal. De kernwaarden van millennials laten zien dat Defensie toekomst heeft: dienstbaarheid, eergevoel, veiligheid, broederschap en nationalistisch. Ze beschouwen doorgroeimogelijkheden, zinvol werk, secundaire arbeidsvoorwaarden en het innovatieve karakter van een bedrijf/organisatie als benefits. Deze aspecten laten zien dat jongeren wel degelijk potentie zouden kunnen zien in een baan bij Defensie.

Over solliciteren en het sollicitatieproces zijn millennials duidelijk: ze weten wat ze waard zijn in een oververhitte arbeidsmarkt en hanteren het adagium ‘what you see, is what you get’. Ze willen binnen twee dagen een reactie op een sollicitatie en motivatiebrieven vinden ze maar flauwekul: je kunt deze voor je laten schrijven en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Wat betreft het sollicitatieproces heeft Defensie nog een uitdaging. Om binnen twee dagen te kunnen reageren moeten er nog wel stappen worden gezet, zeker als we de duizenden vacatures die Defensie heeft willen gaan vullen.

Een belangrijke ‘benefit’ die ik mis bij de millennials is het krijgen van waardering door de werkgever. Dit kan een arbeidsvoorwaardelijke waardering zijn in de vorm van een bovengemiddeld salaris, doorgroeimogelijkheden, extra vakantiedagen na langdurige inzet maar zeker ook waardering voor het werk dat je doet. Afgelopen week werden er dapperheidsonderscheidingen uitgereikt aan 14 militairen. Voor een aantal van hen was het bijna 20 jaar geleden dat zij hun buitengewone daden hebben verricht. Beter laat dan nooit maar waarom hebben onze helden zo lang moeten wachten op deze bijzondere waardering? Was onze maatschappij hier niet klaar voor?

Hoe anders gaat dat in de Verenigde Staten. Afgelopen week was Zr. Ms. Holland in New York als afsluiting van zijn West-term. Op Times Square kreeg de bemanning die was gaan passagieren in hun tropenwit een staande ovatie. Als zij uit eten gingen kregen ze drankjes van het huis en soms zelfs 50% korting op hun maaltijd. Eén ding weet ik zeker: voor de millennials aan boord van Zr. Ms. Holland zal deze vorm van waardering voor altijd op hun netvlies staan gegrift. Het is vele malen meer waard dan een aantal vrije dagen of een bovengemiddeld salaris. Het is de waardering van de maatschappij, die zij als een warm bad gedurende de rest van hun leven zullen meenemen. Amerikanen zijn soms best vreemd in onze ogen maar ze weten heel goed hoe ze hun helden, die voor hun veiligheid zorgen, moeten waarderen en eren.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04