Overheid op één?

10 sept 2018
2223 keer
Overheid op één?
Twee weken geleden schreef ik in mijn weblog ‘Stand van het land’ dat er bij de overheid een langdurig smeulende veenbrand gaande is. Ondanks dat we het 17e rijkste land van de wereld zijn en de economie booming is, horen ambtenaren nog steeds: heb geduld, we zijn bezig met de eerste stapjes van herstel. Zo ook bij Defensie. De eerste stappen tot herstel worden inderdaad gezet: munitie, reserveonderdelen, Wifi in legeringsgebouwen enzovoort, worden aangeschaft. We kunnen beter oefenen met materieel dat minder vaak kapot is en er hoeft geen 'pang pang' meer te worden geroepen.

We hebben echter nog een lange weg te gaan. Zo ook op het gebied van onze arbeidsvoorwaarden; deze zijn niet meer van deze tijd. Ik durf rustig te zeggen dat militairen wel heel altruïstisch zijn om zich nog voor de huidige beloning wereldwijd te laten inzetten. Ik heb daar in het verleden genoeg over geschreven. Wie gaat er op zaterdag en zondag 16 uur per dag werken voor 35 euro netto per dag en vier uur vrij als compensatie? De militair: het is de goedkoopste medewerker van Nederland en nog vaak ver en lang van huis ook. De bijzondere positie van de militair.

Afgelopen weken ben ik het land in geweest om aan collega's te vragen wat zij van het arbeidsvoorwaardenresultaat vinden. Een resultaat waar veel officieren hun pensioen zien verdampen. Ik kan hen niet uitleggen dat als een burgermedewerker op dezelfde leeftijd met een bacheloropleiding bij Defensie begint hij of zij aan het einde van zijn/haar carrière meer pensioen heeft opgebouwd dan de bachelor opgeleide officier die op dezelfde leeftijd bij Defensie is begonnen. Al die jaren, in tegenstelling tot de burger-collega, vaak van huis en een groot deel van zijn privéleven opgeofferd voor volk en vaderland. De bijzondere positie van de militair.

Ik kan hen niet uitleggen dat zij 'toppertjes' zijn maar dat zij dit niet terugzien in hun pensioen. Dit omdat het salarishuis sinds jaar en dag 'lekker goedkoop' is voor de werkgever. Waarom zou je dienstplichtigen veel betalen voor dat ene jaartje bij Defensie? Echter, dienstplichtigen hebben we al lang niet meer bij Defensie, wel militairen met een dienverplichting. Voor officieren is dat veelal 7 jaar. Zij mogen dan niet weg. Is dit de reden waarom ze worden onderbetaald aan het begin van hun carrière?

Ik begrijp dat met het herstellen van de arbeidsvoorwaarden bij Defensie en de andere overheden enorm veel geld is gemoeid. Geld dat de afgelopen jaren voor andere belangrijke zaken in Nederland is gebruikt om o.a. onze welvaart te kunnen bekostigen. Echter, je kunt als overheid niet blijven roepen ‘we gaan het herstellen’, ‘het is een eerste stap’, ‘over twee jaar kijken we wel weer of we een volgend stapje kunnen maken’. Zeg er dan gelijk ook bij ‘tenminste, als er over twee jaar nog sprake is van hoogconjunctuur’. Want als het huishoudboekje financieel niet meer sluitend is, is het besluit tot een nullijn weer zo genomen.

De (militaire) ambtenaren zijn er klaar mee. Ze willen loon naar werken met als doel Nederland welvarend en leefbaar te houden. Je hebt Defensie en Politie nodig voor de veiligheid. Zonder veiligheid geen welvaart. Je hebt onderwijs net als veiligheid hard nodig, want zonder goed opgeleide jongeren geen innovatie. Innovatie die hard nodig is om onze welvaart te behouden. We zullen innovatief moeten investeren in de zorg, anders is deze niet meer betaalbaar de komende jaren.

De overheid dient dan ook niet alleen te beschikken over kwalitatief maar ook over kwantitatief goed opgeleid personeel. Er zijn vele handjes nodig om Nederland leefbaar en welvarend te houden. Dit lukt alleen als onze ambtenaren goed beloond gaan worden en als er geïnvesteerd gaat worden in hun werkomgeving en materieel. Deze operatie 'De overheid op één' gaat heel veel geld kosten en durf vragen van onze politici. Over dit laatste maak ik me zorgen want de overheid en ambtenaren staan sinds jaar een dag al niet meer op één. Het Nederlandse volk moet gaan begrijpen hoe belangrijk de overheid voor onze toekomst is. Het wordt tijd dat wij als ambtenaren een krachtig signaal gaan afgeven aan onze samenleving: wij zijn geen bezuinigingsvee maar essentieel voor het behoud van onze veiligheid, innovatie en welvaart.

Er zijn initiatieven om dit signaal op 2 oktober a.s. af te gaan geven. Gaat de veenbrand oplaaien? Wat mij betreft wel en ik hoop dat als dit initiatief doorgang vindt, ik u aldaar tegen ga komen. Samen sterk voor de overheid op één.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04