Harde lessen uit verleden garantie voor vredige toekomst

05 nov 2018
2538 keer
Harde lessen uit verleden garantie voor vredige toekomst Bron foto: ministerie van Defensie
Op dit moment vindt in Noorwegen de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog plaats. Aan deze oefening, Trident Juncture, doen 50.000 militairen en tienduizenden voertuigen mee. Trident Juncture is een driejaarlijkse oefening van de NAVO. In 2015 werd deze multinationale oefening voor het eerst in Portugal, Spanje en Italië gehouden. Hieraan deden destijds 36.000 militairen mee.

Ik kan me voorstellen dat mensen bij het lezen over Trident Juncture 2018 denken: moet dit nou, zo dicht bij de Russische grens met zoveel militairen een oefening houden? Waarom provoceren de NAVO-landen Rusland? De echte vraag die gesteld moet worden is: is het de NAVO of is het Rusland, met bondgenoot China, die provoceert en zich agressief opstelt?

Op 11 september jl. is de vijfdaagse oefening Vostok-2018 (Oosten-2018) in het Oosten van Rusland gestart. Aan deze oefening deden 300.000 militairen, 36 duizend tanks en duizend helikopters mee. Daarnaast werden de Russische luchtmacht en de marine ingezet, zowel in de Grote Oceaan als in de Noordelijke IJszee. Opvallend was dat ook Chinese en Mongoolse militairen en materieel aan de oefening meededen. De oefening Vostok was omvangrijker dan de oefening Zapad-1981 (Westen-1981) die september 1981 is gehouden. Deze oefening betrof een aanval van het Rode Leger op de NAVO. Niet verdedigend maar aanvallend oefenen. De vijfdaagse oefening Vostok was een duidelijk signaal aan de NAVO: Rusland en China vormen een machtsblok waar niet mee valt te spotten. Vooral de Russen beheersen het spel ‘tot hoever kunnen we gaan’ als de besten.

In de Volkskrant las ik een artikel over de invasie van Russen op Spitsbergen. Sinds kort is Spitsbergen bij de Russen een zeer populair Arctisch vakantiegebied. Het aantal Russen dat via een Russisch reisbureau een vakantie boekt op het strategisch gelegen eiland in de Noordelijke IJszee neemt explosief toe. Op zichzelf zou het kunnen dat de Russen avonturiers zijn en daarom daar een Arctische vakantie boeken. Alleen, waarom ga je met zovelen naar Spitsbergen toe als er in eigen land meer dan genoeg mogelijkheden zijn om Arctische avonturen te beleven? Of zijn het ‘groene mannetjes’ die Spitsbergen in kaart brengen, ter voorbereiding op de slag om de Noordpool (exploratie)? De Noren zijn er in ieder geval niet gerust op, zij zien hun Russische buurman als een militaire dreiging. En daar kan ik me wat bij voorstellen. Noorwegen heeft maar 5,3 miljoen inwoners en hun krijgsmacht bestaat uit 20.000 militairen.

Alsof het nog niet druk genoeg is bij de Noorse kust hebben de Russen te kennen gegeven van 1 tot en met 3 november voor de Noorse kust raketten te willen testen. Een provocerend signaal aan de NAVO: het testgebied ligt in het gebied waar de oefening Trident Juncture wordt gehouden. Het doet mij denken aan ‘pestgedrag’ tijdens de Koude Oorlog, toen Russische vrachtschepen met een aanvaringskoers probeerden een vlootverband uit elkaar te drijven.

Oude tijden lijken te gaan herleven. Het is daarom goed dat we als NAVO weer grootschalige oefeningen houden. Ze leveren een vracht aan ‘lessons learned’ op. Het zullen harde ervaringslessen zijn, aangezien we grootschalige verplaatsingen en grootschalige inzet sinds lange tijd niet meer hebben beoefend. En dat oefenen is hard nodig in de hedendaagse, snel veranderende veiligheidssituatie in de wereld. Want volgens deze harde lessen uit het verleden blijkt: Si vis pacem, para bellum.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04