Stressloos studeren

04 feb 2019
2709 keer
Stressloos studeren
Afgelopen week was er in de media veel aandacht voor onze studenten. Zij hebben een stressvol leven. Eén van de voornaamste oorzaken is het geld dat ze moeten lenen om hun studentenleven te kunnen leiden of lijden. Het is maar net van welk uitgangspunt je het bekijkt. Uit eigen ervaring weet ik dat je als student altijd te weinig geld hebt. Het behoort tot de levensfase van dat moment: je wilt van alles maar het geld of te wel salaris ontbreekt hiervoor.

Er is de afgelopen jaren ten opzichte van mijn studententijd veel veranderd. Destijds hadden we geen last van vliegschaamte want het geld voor een jaarlijkse overzeese ‘backpack’ vakantie was er domweg niet. Het voordeel daarvan was dat dit dan ook niet hoefde te worden terugbetaald. Als je op kamers ging werd deze veelal ingericht met oude meubels van vrienden, kennissen en familieleden. Ook hier hoefde men dus niet voor te lenen .

In een artikel van RTLZ las ik dat de gemiddelde masterstudent 6 jaar over zijn/haar opleiding doet. RTLZ heeft berekend dat een 4 jarige studie € 55.000,- kost en een 6 jarig studie € 85.000,-. Afhankelijk van een ouderlijke bijdrage en het hebben van een bijbaan kunnen deze kosten naar beneden worden bijgesteld.

Al met al zijn er dus veel studenten die na het afronden van een studie met een aanzienlijke studieschuld worden geconfronteerd. Een en ander afhankelijk van het studentenleven dat is geleid of geleden. Ik kan me voorstellen dat veel studenten tijdens hun studententijd denken dat het afbetalen van de studieschuld ‘zorgen voor morgen’ zijn. Je bent immers maar één keer student, en je moet er dan het beste en mooiste van maken. Als ze vervolgens aan het werk gaan worden ze pas geconfronteerd met het terugbetalen van de studieschuld.

Er zijn echter ook slimme schoolverlaters. Deze gaan studeren aan de Nederlandse Defensie Academie. Zij hebben geen last van een studieschuld. Sterker nog, tijdens het studeren ontvangen zij een salaris, krijgen ze gratis bedrijfskleding en hoeven ze zich geen zorgen te maken over eten, drinken en huisvesting. Daar staat uiteraard wel iets tegenover: zij moeten een aantal jaren dienen bij de krijgsmacht om de opleidingskosten ‘terug’ te betalen. Voor niets gaat immers de zon op en voor wat, hoort wat.

Defensie zou zich in mijn ogen moeten gaan richten op studenten met een studieschuld. Na het afronden van hun studie kunnen deze studenten bij Defensie gaan werken. Defensie maakt dan de afspraak dat de ‘student’ zich voor een bepaalde periode bindt aan Defensie in ruil voor een ‘spaarpot’ om de studieschuld af te lossen. Aan het einde van de afgesproken periode heeft de voormalig student naast het salaris dus een ‘spaarpot’ bij Defensie opgebouwd. De spaarpot is voller naarmate ze langer bij Defensie blijven. Met deze spaarpot kan de voormalige student de studieschuld (gedeeltelijk) aflossen. Het mes snijdt zo aan twee kanten: Defensie krijgt gemotiveerd personeel en de militair weet dat deze na een aantal jaren de studieschuld kan aflossen. Daarnaast doet de voormalige student unieke werkervaring op die in zijn of haar verdere carrière kan worden ingezet. Dit kan zowel binnen als buiten Defensie, want als beide partijen van mening zijn dat het wederzijds goed bevalt waarom zou je dan weggaan?

Defensie moet meer inspelen op het stressvolle leven van de student. ‘Stressloos’ studeren op het KIM of de KMA of ‘ontstressen’ door na je studie bij Defensie als officier aan de slag te gaan en met een studiepremie de studielening af te lossen.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04