Dodelijke snelheid

25 mrt 2019
1758 keer
Dodelijke snelheid
Afgelopen maandag was ik getuige van de snelheid van handelen van onze politie en Defensie. Ik stond gereed op de parkeerplaats Hellevliet (A12 nabij Utrecht) om samen met de politie, douane en Defensie een zwaan-kleef-aan actie te gaan voeren naar Den Haag in het kader van onze pensioenactie.

1 minuut voordat we op de A12 66 km per uur zouden gaan rijden kwam het bericht binnen dat er in Utrecht een schietincident had plaatsgevonden. Op dat moment werd de actie stopgezet en gingen onze politiecollega’s doen wat ze moesten doen: namelijk met hun altruïstische instelling zorgen voor onze veiligheid. Snel daarna kwamen de eerste mariniers (Dienst Speciale Interventie) met grote snelheid en sirenes over de A12 voorbij gereden. Niet alleen onze veiligheidsdiensten waren snel, ook de berichtgeving via de sociale media. Binnen een half uur was ik op de hoogte over hoe en wat, terwijl deze informatie pas uren later publiekelijk werd.

De pensioenactie werd terecht afgeblazen. Ik ben samen met mijn AFMP collega in twee gehuurde oude landmacht trucks - we mochten geen defensiemateriaal gebruiken - naar Den Haag gereden. Bij iedere afrit, tot aan het einde van de Utrechtsebaan in Den Haag, stonden politieauto’s die, indien noodzakelijk, de A12 konden afsluiten. Een goed en snel uitgevoerde operatie, die je pas kunt testen op het moment dat het voor het ‘echie’ is.

Als het erop aan komt vinden we het de normaalste zaak van de wereld dat we snel handelen en later evalueren of er fouten zijn gemaakt, zodat we het proces kunnen verbeteren. Deze snelheid staat haaks op die van ons Defensie Materieel Proces. Deze duurt eindeloos en het lijkt een beetje op een in compromissenbeton gegoten regeerakkoord. Deze traagheid is letterlijk en figuurlijk dodelijk in een operationele omgeving die door innovatie snel verandert. In een dergelijke omgeving wil je adaptief zijn en je kunnen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. En dit is niet mogelijk vanwege onze politieke besluitvormingsprocessen.

Onze materieel processen duren jaren. Het begint met het besluitvormingsproces. Gaan we iets kopen of niet. Het zijn niet de experts die dit bepalen maar onze politici. Want zij gaan over de aanschaf van wapensystemen. Het kan dus voorkomen dat in de behoeftestelling van de experts de optie niet kopen wordt opgenomen. Als uiteindelijk, vaak na vele jaren, door de politiek een besluit wordt genomen kan het (bouw) proces in werking worden gesteld. In de besluitvorming wordt vaak rekening gehouden met een ‘midlife update’. U moet zich hierbij voorstellen dat bijvoorbeeld uw IPhone 10 over 10-15 jaar ‘refurbished’ wordt naar de IPhone 20. Echter, u kunt zich dit niet voorstellen want u wilt over twee jaar over de nieuwste IPhone beschikken, omdat uw toestel dan al weer sterk verouderd is.

Het is vreemd dat als het over onze veiligheid gaat bovenstaande snelheid niet van toepassing is. Op het moment dat we materieel aanschaffen moet het ‘state of the art’ zijn en als er nieuwe innovatieve ontwikkelingen zijn moeten militairen daar over kunnen beschikken. Het maakt immers het verschil tussen wel of niet veilig thuiskomen na een missie of inzet. Onze (politieke) besluitvormingsprocessen moeten zich dan ook met spoed gaan aanpassen aan de tijd waarin we leven: snel en efficiënt.

De oplossing is simpel: als de politiek besluit tot de aanschaf van een platform/wapensysteem, wordt hiervoor, naast de feitelijke aanschaf, in het defensie-investeringsplan een langdurig budget ter beschikking gesteld. Op deze manier kan Defensie snel innovatieve ontwikkelingen blijven implementeren. Door een platform modulair te bouwen kunnen verouderde systemen snel worden ‘geüpdatet’. Onze platformen blijven zo ‘state of the art’ zodat onze zonen en dochters hun werk zo veilig mogelijk kunnen doen. Veilig houdt óók in dat het veiliger is voor ons Nederlanders. Immers, als onze militairen na inzet veilig terugkomen, houdt dit in dat de ‘klus’ is geklaard en Nederland zich geen of minder zorgen hoeft te maken.

Snel kunnen reageren en anticiperen in onze digitale, innovatieve wereld is een noodzaak voor succesvolle inzet. Het is het verschil tussen overleven of weggevaagd worden. Het wordt dan ook hoog tijd dat we onze (politieke) besluitvormingsprocessen snel gaan aanpassen, want met de huidige, trage 20e eeuwse processen gaan we de oorlog letterlijk en figuurlijk in de 21e eeuw niet winnen.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04