Pittige worst of flauwe paarse eenheidsworst?

01 apr 2019
1986 keer
Pittige worst of flauwe paarse eenheidsworst?
Afgelopen week werd bekend gemaakt dat er in Nederland een miljoen vacatures zijn. Dit houdt in dat ongeveer één op de tien  functies in Nederland vacant is. Bij Defensie is op dit moment één op de vijf militaire functies vacant. Defensie moet ieder jaar, om de organisatie gevuld te houden, ongeveer 4.000 jongeren interesseren voor een baan bij Defensie. De komende jaren zal dit aantal hoger moeten zijn om de duizenden militaire vacatures weg te werken. Defensie staat dus voor een aanzienlijk uitdaging.

Daar staat tegenover dat Defensie vier sterke merken in huis heeft: Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee. Defensie is zeer divers en heeft nagenoeg alle functies die je maar kunt bedenken in huis: van loodgieter tot cyberspecialist en van verpleger tot vlieger. Voor elk wat wils dus. Vanwege deze diversiteit aan functies moet Defensie zoveel mogelijk jongeren zien te werven. Dit gebeurt onder andere met reclamespotjes maar ook via de website werkenbijdefensie.nl. Op deze site staat een keuzekompas, waarmee geïnteresseerden informatie kunnen verkrijgen over hun mogelijkheden bij Defensie. Op de openingspagina staat: ‘Defensie keuzekompas. Sneller naar jouw plek bij Defensie’.

De eerste vragen gaan over waar je naar op zoek bent (baan, opleiding enz.), het opleidingsniveau en je leeftijd. Je zou verwachten dat daarna de vier sterke merken van Defensie in beeld komen. Niets is minder waar. In geen enkele van de 14 vragen komen onze sterke merken in beeld. Enkel algemene verwijzingen naar onze sterke merken, zoals varen, vliegen of politietaken.

Het zal u niet verbazen dat ik met een marine-bril het keuzekompas heb doorlopen. Zo wil ‘ik’ marineofficier worden, specifiek zeedienstofficier. Vol goede moed begin ik aan de vragen van het keuzekompas. Ik heb dit twee keer gedaan: één keer heb ik de optie ‘Baan’ gekozen en één keer de optie 'Opleiding'. Voor beide opties geldt dat de vragen identiek zijn! Na de 3 bovenstaande vragen volgt in beide gevallen de vraag of ik politiewerk, dingen bewaken en beveiligen wil. De volgende vraag is dan of ik wil vliegen enz., de derde vraag of ik iets medisch wil doen en de vierde vraag of ik wil werken aan transport en logistiek. Zit ik wel op de goede site voor de marine?!

Pas bij vraag 13 wordt gevraagd of ik wil gaan werken op een schip. Een schip? Ja, maar ik wil bij het sterke merk marine gaan werken en mag het ook een onderzeeboot zijn? Onze wervingsorganisatie ziet dit duidelijk anders: Defensie is een paarse eenheidsworst. En dat is bijzonder want ik ken geen militair die op een feestje zegt ‘ik werk bij Defensie’. Men is trots op de eenheid, niet op de eenheidsworst. Dus de eerste belangrijke vraag zou in mijn ogen moeten zijn ‘Bij welk van onze vier sterke merken zou je willen gaan werken?’ Uiteraard met een mogelijkheid ‘Maakt mij niet uit’. De vervolgvragen zijn dan ook meteen operationeel commando (het sterke merk) gerelateerd.

Na het doorlopen van het kompas in de optie Opleiding kreeg ik het volgende antwoord: ‘Je hebt aangegeven dat je interesse hebt in een gevechtsfunctie en in werken op een schip. Als je klaar bent met je VWO kun je officier worden. Officieren zijn de managers van Defensie. Je bent dan binnen jouw vakgebied verantwoordelijk voor een groep militairen of bent specialist op je eigen vakgebied. Je geeft bijvoorbeeld leiding aan technici, geneeskundige professionals of collega’s in gevechtsfuncties. Voordat je aan de slag gaat, volg je eerst de Militair-Wetenschappelijke Officiersopleiding van gemiddeld 4,5 jaar aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder’.

Hoe algemeen kan je het krijgen! Van de mogelijkheden die Defensie mij aanbiedt gaan vier van de 6 over werken bij de landmacht. Als ik op ‘Events’ klik is er alleen informatie over de KMA met Land- en Luchtmacht. Waar is het KIM gebleven?!

Via de optie Baan krijg je het antwoord: ‘Na je VWO kun je bij Defensie een geaccrediteerde, militair-wetenschappelijke bachelor doen. Je kunt kiezen uit Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen of Militaire Systemen & Technologie. Defensie beschikt over twee universiteitscampussen: de Koninklijke Militaire Academie in Breda en het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Je studiekeuze bepaalt waar jij je bachelor zult volgen. Na je studie, die 4 tot 5 jaar duurt, ga je aan de slag als officier en vervul je een belangrijke managementfunctie bij Defensie’.
Ook hier: 5 van de 6 mogelijkheden die Defensie biedt gaan over de Landmacht. Ik wilde toch zeedienstofficier worden? En ja, ook hier is het KIM niet te bekennen.

Er zal ongetwijfeld goed zijn nagedacht over het keuzekompas. Echter, ik ben onderweg de koers kwijtgeraakt. Dat is toch niet de bedoeling als men navigeert op een kompas. Geef mij maar een pittige Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee worst. Dit maakt Defensie namelijk uniek. Flauwe eenheidsworsten hebben we genoeg in de burgermaatschappij.

Reageren op deze weblog>>

KVMO  |  Wassenaarseweg 2, 2596 CH Den Haag  |  070 - 383 95 04