De leerstoel van de KVMO

De KVMO acht het, in een tijd waarin de belangstelling voor de krijgsmacht en de waardering voor de inzet van militairen toenemen, belangrijk om onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek op dit terrein te stimuleren.

De KVMO is er trots op in 2008 de bevoegdheid te hebben gekregen een bijzonder hoogleraar Militair-Maatschappelijke Studies te mogen benoemen aan het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. In september 2015 heeft het Instituutbestuur van de Universiteit Leiden besloten de (geactualiseerde) KVMO-leerstoel met vijf jaar te verlengen. 

Vanaf 1 december 2016 i20161220theo brinkels prof. dr. T.B.F.M. (Theo) Brinkel voor 5 jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Militair-Maatschappelijke Studies aan de Universiteit Leiden en bekleedt hij als zodanig de KVMO Leerstoel.

Prof. Brinkel (Haarlem, 1958) is tevens universitair docent internationale veiligheidsstudies aan de Nederlandse Defensie Academie. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen religie en veiligheidsvraagstukken.

In 2006 promoveerde hij aan de Universiteit van Tilburg op een proefschrift met als titel ‘Nation-building and Pluralism; Experiences and Perspectives in State and Society in South Africa’. Thema van het proefschrift is de spanning tussen het bevorderen van nationale samenhang enerzijds en het recht doen aan verscheidenheid anderzijds. Tussen 2003 en 2006 was hij lid van de Tweede Kamer.

Lees hier het persbericht van de Universiteit Leiden over zijn benoeming>>

Oratie
Op 15 januari 2018 heeft professor Brinkel met het uitspreken van zijn oratie 'Moraliteit, beleid en weerbaarheid' zijn ambt aanvaard. Een verkorte versie van zijn oratie is verschenen in het februarinummer van het Marineblad. De volledige oratie kan worden aangevraagd bij het secretariaat van de KVMO: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.