Rusland en Oekraïne: het gewapend conflict in genderperspectief

Steigeringeel

Op 1 maart 2023 start de maand van gendergelijkheid. Ter gelegenheid hiervan publiceert de KVMO een podcast over het gewapend conflict tussen Oekraïne en Rusland. Juist in gewapende conflicten en humanitaire crises is gendergelijkheid ver te zoeken met veelal verstrekkende gevolgen voor mannen, vrouwen en kinderen.

In deze podcast interviewen we Henri Myrttinen. Myrttinen is een onafhankelijk adviseur en onderzoeker op het gebied van gender, vrede en veiligheid. Met zijn jarenlange werk binnen het thema 'gender in gewapende conflicten' kijkt hij met ons naar het conflict tussen Oekraïne en Rusland vanuit een genderperspectief. De rode draad in vele gewapende conflicten zijn de onmenselijke verschrikkingen, zoals we die telkens weer zien in de media en tijdens missies. Myrttinen duikt dieper in het gegeven dat 'gender' bewust wordt ingezet om verschrikkingen te veroorzaken. Deze podcast is bedoeld als een laagdrempelige 'proeverij' om bewuster te worden van genderaspecten in dit conflict.

Een genderperspectief weten te integreren is waar gender in militaire operaties over gaat. De operationele omgeving qua samenleving goed begrijpen, observeren waar de macht ligt, wat de bewegingsvrijheid is voor mannen, vrouwen en kinderen, aan welke risico's de lokale bevolking is blootgesteld en welke lasten en nadelen zij hieraan ondervinden. Zo wordt de informatie voor een missie vollediger, kan worden ingeschat wat nodig is en kunnen (militaire) acties zo goed als mogelijk hierop worden afgestemd. Dat komt de effectiviteit van een missie en de bevolking ten goede.

De podcast is gemaakt door de KVMO Werkgroep Gender in samenwerking met Behavior Boost. Het beeldmateriaal is verzorgd door Danny Schuch Photography.
Meer informatie over gender in militaire operaties is te vinden bij het Nordic Centre for Gender in Military Operations, alsook Allied Command Transformation (ACT) waar e-learning beschikbaar is over gender in militaire operaties. Hiervoor is een mindef-account benodigd om in te kunnen loggen.

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.