Werkgroep Gender


Doelstelling

'Het integreren van gender in alle lagen en activiteiten van de defensieorganisatie ter verhoging van de effectiviteit van de operaties, waarbij gerichte aandacht is voor de (positie van) lokale vrouwen en meisjes in crisis- en (post) conflictgebieden, met een focus op betere bescherming van vrouwen en meisjes en het bevorderen van hun participatierol. Om dit doel te bereiken is het een voorwaarde dat elke militair genderbewust is en weet hoe het genderperspectief te integreren in de operationele activiteiten.' Bron: Defensie Actieplan 1325 (2021-2025)KVMO en gender

Op deze webpagina vindt u informatie over gender in relatie tot militaire operaties en diversiteit en inclusie (D&I). Actuele beleidsdocumenten en actieplannen, maar ook evaluaties, zijn geplaatst en links naar websites waar uitgebreider en aanvullende informatie kan worden gevonden, zijn weergegeven. Het betreft documenten uit open sources.

Op deze wijze wil de KVMO bijdragen aan de voornoemde doelstelling van Defensie en omdat het onderwerp onszelf en anderen raakt -ook thuis- in de maatschappij en tijdens missies. Daarbij is benadrukt dat gender gaat over de dynamiek die bestaat tussen mannen, vrouwen en kinderen, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van ongelijke rechten en toegang tot o.a. onderwijs, gezondheidszorg, werk en justitiële systemen.

Door deze dynamiek heeft gender raakvlakken met Diversiteit en Inclusiviteit (D&I) van het Ministerie van Defensie (35 000 X nr. 12 d.d. 11 oktober 2018) genoemd. Een plan waarin aan onderwerpen zoals D&I, sociale veiligheid en de relatie naar VN Veiligheidsresolutie 1325 aandacht wordt gegeven.


Defensie Actieplan 1325
- Aanbiedingsbrief>>
- Defensie Actieplan 1325>> en de geactualiseerde versie 2021-2025>>
- Evaluatie>>


Nederlandse Nationale Actieplan 'Women, Peace and Security'

NAP


Contact

Voorzitter van de Werkgroep Gender is KLTZ b.d. M.A.W. (Mary) Riemens. Deze werkgroep heeft een zetel in het hoofdbestuur van de KVMO. Heeft u interesse in of ideeën voor de Werkgroep Gender? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.