Opstaan voor waar je in gelooft: eerste aflevering van nieuwe NIMH-podcast online
©Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Opstaan voor waar je in gelooft: eerste aflevering van nieuwe NIMH-podcast online

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft de eerste aflevering in de nieuwe podcast-serie ‘Militaire Geschiedenis van Nederland’ online gezet. In meerdere afleveringen komen diverse episodes uit de vaderlandse militaire geschiedenis aan bod, van de Tachtigjarige Oorlog tot de dag van vandaag.

In de eerste zes afleveringen van deze nieuwe serie maken we kennis met militairen in verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Belgische Opstand, waterlinies, Nederlanders in de Korea-oorlog, Engelandvaarders en Nederlanders in de Spaanse Burgeroorlog. Naast de bredere context van het conflict, spitst elke aflevering zich toe op de situatie voor Nederland. Aan de hand van (originele) geluidsfragmenten, van onder andere veteranen, krijgen de aflevering een zeer persoonlijke lading.

Charles Douw van der Krap
De eerste aflevering ‘Opstaan voor waar je in gelooft’ vangt aan met het verhaal van kapitein-ter-zee Charles Douw van der Krap. Na de Duitse bezetting van Nederland weigert een groep gevangengenomen officieren de erewoordverklaring te ondertekenen. Zij worden als krijgsgevangenen afgevoerd naar Duitsland. Eén van hen is Douw van der Krap, toen nog in de rang van luitenant ter zee der 2e klasse. Na een veelvoud aan mislukte pogingen weet hij te ontsnappen en duikt onder in Warschau, waar hij getuige is van de Poolse opstand. In 1944 bereikte hij Nederland net op tijd om de Slag om Arnhem te zien ontvouwen. In het Marineblad van december 2023 presenteert het NIMH Douw van der Krap’s persoonsdossier. Het behoud van dit personeelsarchief onder auspiciën van het militair-historisch instituut blijkt een gouden greep en biedt al jarenlang belangrijke genealogische informatie.

Luister deze bijzondere eerste aflevering hier, of in je favoriete podcast-app.

Lees het artikel over de NIMH-persoonsdossiers hier.

Schermafbeelding 2024 02 06 084303

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.