De nieuwste editie van Marineblad is uit!

De nieuwste editie van Marineblad is uit!

De eerste editie van 2024 valt deze week op de deurmat en is vanaf vandaag online beschikbaar.

De nieuwste editie van het Marineblad is weer voorzien van vele informatieve en relevante artikelen. Hieronder volgt een kort overzicht van de inhoud.

Internationaal scheepverkeer neemt immer toe, alsook de hoeveelheid onderzeese infrastructuur. Verstoring van deze vitale infrastructuur heeft direct invloed op de maatschappij en haar veiligheid. Zo heeft de sabotage van de Nord Stream 2-gasleiding dit aangetoond. Gezien de concentratie van activiteiten op de Noordzee is dit ook hier aan de orde. KLTZ (TD) Bertrand Wajer neemt de lezer langs het begrip maritime security en welke rol CZSK hierin op de Noordzee kan spelen.

Afgelopen donderdag 1 februari stond de gemeente Schouwen-Duiveland stil bij de Watersnoodramp van 1953. In talloze overleveringen ontbreekt veelal de hulp die talloze buitenslandse militairen verstrekten. In een bijzondere bijdrage van Adri van Vliet staat deze internationale inzet alsnog centraal. Met behulp van voorheen veel onbekend Brits archiefmateriaal, schetst Van Vliet een bijzonder kijkje in de grootschalige noodhulp gedurende deze gitzwarte periode.

KTZ Herman de Groot is defensieattaché voor Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland. Weinig regio's zijn op diplomatiek vlak zo gaan schuiven met hun veiligheidsbeleid als de Nordics, maar ook weer niet. De Groot laat zien dat ondanks grote wijzigingen met onder andere de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, deze landen de Russische dreiging altijd al serieuzer hebben genomen dan West-Europa. Wat kan Nederland leren van de Nordics?

In 'Een moeizaam huwelijk' onderzoekt maritiem historicus Victor Enthoven de Zaanse scheepsbouw in de periode rond het rampjaar 1672-1673. De Zaanstreek was met meer dan zeventig scheepstimmerwerven uitgegroeid tot het belangrijkste pre-industriële maritieme centrum van Europa.

Tevens in het Marineblad blikt gastcolumnist Frederik Mertens van de HCSS vooruit op de terugkeer van grootschalige luchtdreiging en roept op tot samenwerking tussen marine en Luchtmacht.


En verder: de cartoon van Henk Boomstra, recensies, signalementen en hebben we de columns van voorzitter KVMO KLTZ Rob Pulles, Theo Brinkel en Berend van de Kraats.

LEES VERDER..

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.