Slag in de Javazee herdacht

Slag in de Javazee herdacht

Op dinsdag 27 en woensdag 28 februari 2024 is op meerdere plekken in Nederland de Slag in de Javazee herdacht. De KVMO was vertegenwoordigd bij de dienst in de Kloosterkerk te Den Haag, alsook bij een kranslegging bij het Karel Doorman-monument in Den Helder. Naast genoemde locaties is de slag tevens op landgoed Bronbeek herdacht.

In de Kloosterkerk werd, ondergedompeld in zonlicht, door de voorzitter van het Karel Doorman-fonds viceadmiraal b.d. Ben Bekkering en C-ZSK viceadmiraal René Tas stilgestaan bij de historische slag. Naast een moment van herdenking aan alle opvarenden van het geallieerde eskader die hun dood vonden in de strijd tegen Japan, werd benadrukt dat vrijheid vandaag de dag, zoals toen, niet vanzelfsprekend is en de wereld voor grote uitdagingen staat. Recente uitingen van o.a. admiraal Rob Bauer werden daarbij aangehaald. De dienst werd afgesloten met een kranslegging door de laatste nog levende getuige van de slag, de toen 21-jarige Johan Geneuglijk.

Een dag later organiseerde KLTZ Rogier Bruin de herdenking bij het borstbeeld van SBN Karel Doorman, in de voortuin van het KIM: “Ook in Den Helder is het belangrijk om stil te staan bij dit belangrijke en tragische moment in de geschiedenis van ons land en zeker ook van de Koninklijke Marine. In 2017 is dat in Den Helder voor het laatst op grootschalige wijze gebeurd, 75 jaar na de slag. Daarna is alleen in 2022 bij de 80-jarige herdenking nog een bescheiden samenkomst geweest bij het borstbeeld van Karel Doorman, dat in 1954 is geschonken door de burgers van Den Helder aan de adelborsten.” Bron: Rodi.nl/Den Helder Herdenking Slag in de Javazee in Den Helder, wo 14 feb, via: https://www.rodi.nl/denhelder/nieuws/381030/herdenking-slag-in-de-javazee-in-den-helder


IMG 6993IMG 6977

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.