Koninklijke Vereniging van Marineofficieren blaast 141 kaarsjes uit

Koninklijke Vereniging van Marineofficieren blaast 141 kaarsjes uit

Op 10 april 1883 is de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren opgericht. Vandaag blaast de vereniging 141 kaarsjes uit.

De “Vereniging tot behandeling van de op de zeemacht betrekking hebbende onderwerpen”, voorloper van de huidige KVMO, is opgericht naar aanleiding van het vergaan van de rammonitor Zr.Ms. Adder als gevolg van technisch-operationele en veiligheidsgebreken. Op woensdagavond 5 juli 1882 om ca. 21.00 uur verging de rammonitor op 4,5 mijl uit de kust van Scheveningen. Bij de ramp (de grootste ramp bij de Koninklijke Marine in vredestijd) kwamen alle 65 opvarenden om het leven. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toen geheten “Marine-vereeniging” door de Duitse bezetter gedwongen haar activiteiten te staken. Vanaf 1947 vond een herstart plaats onder de naam ‘Vereniging van Marineofficieren’ (VMO). In 1983 ontving de vereniging het predikaat ‘Koninklijk’. In 2008, bij het 125-jarig bestaan van de KVMO, is dit predikaat door Hare Majesteit de Koningin bestendigd.

De KVMO heeft in de statuten 3 doelstellingen opgenomen:
  • een goede relatie met de Nederlandse samenleving;
  • de instandhouding van een voor haar taak berekende zeemacht;
  • goede collectieve en individuele belangenbehartiging van haar leden.

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.