Winnaar Kooy Prijs 2024: ir. Joep de Jong

Winnaar Kooy Prijs 2024: ir. Joep de Jong

Op 3 april is tijdens het Kooy Symposium 2024 de Kooy Prijs van 2.000 euro uitgereikt aan ir. Joep de Jong. In het kader van zijn afstudeeropdracht voor zijn opleiding bij de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica bij de TU Delft, deed hij bij TNO onderzoek naar het maken van magnetische kaarten voor magnetische navigatie en lokalisatie. ‘Met zijn onderzoek heeft hij een indrukwekkend fundament gelegd voor de ontwikkeling van een volwaardige magnetische navigatieoplossing’ aldus het juryrapport.

Door toeval kwam Joep de Jong in contact met het thema ‘magnetische navigatie’. “Ik was al langer op zoek naar een afstudeeropdracht” vertelt hij. “Daarbij had ik een duidelijke focus op wiskunde en informatica dus ik twijfelde in eerste instantie bij een onderwerp dat me meer natuurkundig leek. Niets bleek minder waar. Ik heb een geweldige tijd bij TNO gehad en heb me kunnen richten op interessante wiskundige aspecten die samenhangen met het ontwikkelen van magnetische kaarten. De begeleiding vanuit TNO was ook uitstekend waardoor ik vanaf het begin de diepte in kon.”

Onderzoek
De titel van zijn afstudeeropdracht – dat met een 9 werd beloond – luidt: “A Comprehensive Study of Magnetic Map-making Techniques for Navigation and Localization”. De uitgebreide studie richtte zich op het maken van magnetische kaarten voor magnetische navigatie en lokalisatie. Magnetische navigatie is het navigeren op aarde met behulp van een nauwkeurige kaart van kleine afwijkingen in het aardmagnetisch veld. Voor het meten van zulke kleine details zijn geavanceerde (quantum)sensoren nodig. Dit type navigatie is van groot belang voor Defensie als alternatief wanneer GNSS (Global Navigation Satellite System, zoals GPS en Galileo) afwezig zijn.

De jury geeft aan: ‘Allereerst toonde Joep op basis van literatuuronderzoek aan dat magnetische navigatie alleen te bereiken is door gebruik te maken van het zogeheten aardmagnetisch anomalieveld. Daarnaast heeft Joep een geavanceerd numeriek model opgesteld dat kan worden gebruikt om het lokale aardmagnetisch anomalieveld te beschrijven. Bovendien heeft hij zelfstandig een meetcampagne uitgevoerd om zijn ideeën en implementaties te valideren.’

Kooy Prijs
Joep de Jong werd gedurende zijn afstudeeronderzoek begeleid door dr. ir. A.R.P.J. Vijn (TU Delft/TNO), R.G. Tan, MSc (TNO) en dr. ir. E.S.A.M. Lepelaars (TU Delft/TNO). “Ik wist niet dat mijn begeleiders mijn rapport hadden ingestuurd voor de Kooy Prijs”, vertelt hij. Toen ik een aantal weken geleden werd gebeld dat ik gewonnen had, was ik behoorlijk verrast. En blij natuurlijk. Het voelt als een stukje erkenning voor het werk dat je hebt gedaan. Verder werkt TNO verder aan dit onderwerp en ben ik elders bezig met een vergelijkbaar onderwerp; ik hoop uiteindelijk ook een positie voor een promotieonderzoek te vinden op dit thema.”

Jury
De jury bestond uit de heren Dr. L. Koene (juryvoorzitter en bestuurslid KIVI DV, NLDA/FMW), Ing. L.F. Galle (Ministerie van Defensie, Directie Materieel), Prof.dr.ir. P.H.A.J.M. van Gelder (TU Delft), Prof.dr.ir. J.M.C. Mol (TU Delft), Prof.dr. F. Phillipson (TNO, Universiteit Maastricht), Prof. dr. ir. F.E. van Vliet (TNO, Universiteit Twente) en Prof. dr. ir. P.J. Oonincx (NLDA/FMW).

Kooy Prijs
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), Afdeling Defensie en Veiligheid kent sinds het jaar 2000 jaarlijks een prijs toe voor 'uitstekend afstudeerwerk' aan een universiteit of hogeschool. De prijs wordt gegeven voor de beste afstudeerscriptie in een voor Defensie en Veiligheid relevante technologie. De uitreiking vindt plaats tijdens het jaarlijkse Kooy symposium.

De vrij te besteden geldprijs van € 2.000,- wordt ter beschikking gesteld door het Kooy-fonds. Dit fonds is vernoemd naar de voormalige hoogleraar rakettechniek aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Prof. Johan Kooy was in het midden van de twintigste eeuw een nationale en internationale bekendheid als ruimtevaartgeleerde. In die kwaliteit verzorgde hij ook een reeks van jaren onderwijs en onderzoek aan de TU-Delft.

Na het overlijden van Prof. Kooy is in 1984 het naar hem genoemde fonds opgericht. De hoofddoelstelling van het dit fonds is “Bevordering van de wetenschap en de technologie in Nederland, aansluitend op of voortvloeiend uit op defensie gerichte functies en taken, zoals de ballistiek.”

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.