Het julinummer van Marineblad is uit!
Featured

Het julinummer van Marineblad is uit!

De vierde editie van 2024 valt deze week op de deurmat en is vanaf vandaag online beschikbaar.

De nieuwste editie van het Marineblad is weer voorzien van vele informatieve en relevante artikelen. Het nummer opent met het laatste voorwoord van KLTZ Rob Pulles in de hoedanigheid van voorzitter KVMO. Tijdens de Algemene Vergadering op woensdag 3 juli 2024 zal hij het stokje overgedragen aan zijn opvolger. Fair winds and following seas, overste Pulles!

Het Anti-Submarine Warfare fregat bereikt een steeds verder gevorderd ontwerpstadium. Hoog tijd dus om collega's en overige geïnteresseerden te updaten over de totstandkoming van deze nieuwe onderzeebootjagers. LTZ1 (TD) ir. Sebastiaan van 't Hart, ir. Erik Takken en KTZ (TD) ing. Gwilym Walraven geven een impressie van diverse innovaties, met het oog op een veranderende bedrijfsvoering bij de Koninklijke Marine. Zij nodigen de lezer daarbij uit om kritisch te reflecteren op de vraag of het ASW-F innovatief genoeg is. 

Docent Internationale Veiligheidsstudies drs. Alexander Bon (NLDA) analyseert in 'Regio onder spanning' de bloeiende militaire en economische relatie tussen China en Indonesië en wat dit betekent voor de bestaande relaties tussen Jakarta en Westerse landen. Duidelijk is dat de strijd om Zuidoost-Azië voor China, Australië en de Verenigde Staten niet alleen om economie gaat, maar vooral om de tegenstelling tussen democratie en autocratie. 

'Uw wens, onze zorg!', zo luidt het motto van de Stichting Marine Cantine Dienst, die dit jaar haar 75-jarig bestaan viert. Voor dit jubileum schreef Emma Kathmann MA voor de stichting een speciale uitgave. Voor het Marineblad geeft zij in vogelvlucht een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie sluit daarbij aan met een prachtige nieuwe uitgave van hun regelmatig terugkerende rubriek Missie maritiem-historisch materiaal. Ditmaal over het 150-jarig bestaan van de Dienst de Hydrografie 'Ex Use Nautae'.

Hoe komt een oud-marinier en medewerker van het mijnenmagazijn op de oude Rijkswerf in dienst bij de Kriegsmarine? Dat vraagt KLTZ drs. Paul Dröge zich af, als hij onderzoek doet naar het verhaal van Gerhard Martin van der Poel. Op 10 juli 1947 veroordeelde het Bijzondere Gerechtshof te Amsterdam Van der Poel tot vier jaar gevangenisstraf voor het collaboratie met de Duitse bezetter. 

Frederik Mertens (TNO) siert ditmaal als gastcolumnist en roept Nederland op te innoveren met wat we hebben. Een proces dat begint in het nieuwe politieke speelveld en moet worden gedragen door de Nederlandse defensieindustrie. Daarnaast is in dit nummer aandacht voor de KVMO Werkgroep Postactieven, de Johan de Witt-conferentie 2024 en recenseert BRIGGENMARS Rob de Wit de uitgave Dit wil je écht niet weten (Huib Modderkolk, 2024).       

En verder: de cartoon van Henk Boomstra, signalementen en hebben we de columns van Theo Brinkel en Berend van de Kraats.

Lees het Marineblad hier

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.