Destroyer USS Carney (DDG-64) haalt meerdere door Houthi's gelanceerde raketten en drones neer vanuit de Rode Zee, 19 oktober 2023
Aaron Lau/U.S. Navy

Een Fiat Panda of een Ferrari?

Ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk, alsmede ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, is er een krijgsmacht. In de Grondwet staat de belangrijkste taak van de krijgsmacht, het verdedigen en beschermen van onze belangen, heel duidelijk omschreven. Die reikt veel verder dan het Nederlandse of bondgenootschappelijke grondgebied, zoals dat nu in hoofdtaak 1 van de krijgsmacht staat. Dat moet dus worden aangepast.

Dat die belangen veel verder reiken, blijkt uit wat er nu gebeurt in de Rode Zee. Aanvallen van islamitische terroristen uit Jemen bedreigen een van de belangrijkste handelsroutes ter wereld ernstig. Nederlandse en buitenlandse reders hebben besloten hun schepen niet meer die route te laten volgen, maar te laten omvaren langs Kaap de Goede Hoop. Die reis is tien tot vijftien dagen langer, wat ervoor zorgt dat grondstoffen, halffabricaten en eindproducten (lees: kerstcadeautjes) veel later op hun eindbestemming zijn. Dat verstoort productieprocessen, betekent hogere transportkosten en zorgt ook nog eens voor extra uitstoot. Naast de hogere transportkosten gaan de kosten voor het verzekeren van schepen die nog wel door de Rode Zee varen aanzienlijk omhoog. Die kosten krijgen de consumenten en andere klanten uiteraard doorberekend, waardoor veel dingen duurder worden. En daar waar wij extra kosten moeten betalen, zal de Egyptische regering veel minder inkomsten krijgen, wat niet bijdraagt aan de stabiliteit in de regio.

En wat moet je daar dan aan doen? De initiële reactie, het omvaren, is begrijpelijk. Zeker vanuit het standpunt van de reders. Maar daarmee ben je er niet. Het is nu van het allergrootste belang om snel te handelen en capabele schepen naar de Rode Zee en de Golf van Aden te sturen om de scheepvaart adequaat te kunnen verdedigen. Het kan en mag niet gebeuren dat zulk soort terroristen zoveel invloed uitoefenen. Invloed die nadelig kan zijn en grote mondiale gevolgen heeft. Ook Nederland moet een bijdrage leveren aan het beschermen van de scheepvaart en daarmee zijn belangen. Als een land dat voor een heel groot deel afhankelijk is van de handel over zee, zal Nederland moeten laten zien dat het veilig maken en houden van die handel ons ernst is. Dat betekent het sturen van minimaal één LCF, een van de weinige schepen die Nederland heeft en geschikt is. Een LCF kan uitstekend het luchtbeeld in de gaten houden en zichzelf en vooral koopvaardijschepen verdedigen tegen de drones en raketten van de sjiitische terroristen. Maar daarmee ben je alleen bezig met symptoombestrijding. De lanceerbases van de drones en raketten zullen moeten worden aangepakt, evenals de aanvoer van die raketten en drones vanuit Iran. Alleen dan kunnen we de bedreiging voor de wereldhandel effectief aanpakken en erger voorkomen.


'Als een land dat voor een heel groot deel afhankelijk is van de handel over zee, zal Nederland moeten laten zien dat het veilig maken en houden van die handel ons ernst is'

Uit dit alles blijkt maar eens te meer dat het hebben van een wereldwijd inzetbare krijgsmacht essentieel is. Het is al enorm vaak gezegd, maar door de jarenlange bezuinigingen, ook op de Koninklijke Marine, heeft Nederland nu onvoldoende en onvoldoende capabele eenheden om aan alle taken te voldoen. Iedereen die daarvoor verantwoordelijk was moet zich nog dieper gaan schamen. Er is geen stationsschip in de West, omdat er geen redundantie is. Er is een patrouilleschip op Cyprus, dat daar goed werk kan verrichten, maar niet doorgestuurd kan worden naar de Rode Zee, omdat het daarvoor eenvoudigweg niet is toegerust. 

Met voldoende capabele fregatten kan je alle taken wel aan. Er zullen er meer bij moeten komen, de vraag ernaar zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Daarbij moeten we afscheid nemen van de patrouilleschepen, omdat die een veel te klein deel van het geweldspectrum maar kunnen afdekken. Een veel gehoorde opmerking is dan dat het zonde is om met een Ferrari boodschappen te doen. Nou, dat is honderd keer beter dan met een Fiat Panda een Formule 1-race willen rijden en denken dat je misschien wel kunt winnen, of op z’n minst leuk partij kunt geven. Boodschappen doen met een Ferrari gaat prima, een Grand Prix rijden met een Panda is kansloos. De beste tijd om in voldoende capabele eenheden en daarmee in veiligheid te investeren was twintig jaar geleden, de op-een-na beste tijd is nu. Nederland, doe dat dan ook!


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.