En wat is (ons) dan dierbaar?
Shutterstock id. 2126482544 | K. Chernyshev

En wat is (ons) dan dierbaar?

Beschermen wat ons dierbaar is. Het is een van de slogans die Defensie gebruikt in onder andere de media-uitingen. Wat mij betreft een prima slogan, het geeft kernachtig weer waarvoor we een krijgsmacht hebben. Maar wat is (ons) dan dierbaar? Is dat de 36-urige (38 voor Defensie) werkweek? Is dat de straatverlichting die het nagenoeg overal doet? Is het de prima functionerende overheid, die zeker niet perfect is, ook fouten maakt, maar tot de beste van de wereld behoort? Het hoort er allemaal bij. Voor mij is het allemaal onderdeel van de democratische rechtsstaat die dit alles mogelijk heeft gemaakt.

Die rechtsstaat is mij dierbaar. Te weinig ruimte voor ondernemers? Ga eens naar Amerika, waar ondernemers alle ruimte krijgen. De infrastructuur is aftands en heeft verschrikkelijk veel last van achterstallig onderhoud, omdat men een kleine overheid wilde en geen belasting wil betalen. Grote bedrijven draaien prima, rechten van werknemers zijn echter slecht geborgd. Is de overheid te bureaucratisch? Ga eens naar Italië of India. Uren, dagen, maanden, jaren kosten procedures daar, daarbij zijn de processen in Nederland waanzinnig snel. Heeft de overheid de zogenaamde main stream media in handen? Ga eens naar Rusland of China en bekijk eens hoe de journalistiek daar aan staatsbemoeienis onderworpen is.

Natuurlijk gaan er in onze democratische rechtsstaat ook dingen fout, soms heel ernstig. Het sterke van ons systeem is dat het zelfreinigend vermogen heeft. Als er dingen fout gaan, dan kan je die naar voren brengen. Via inspecties, het openbaar ministerie, de media of in de politiek. En dan gebeurt er over het algemeen ook wat. Zoals gezegd, het systeem is niet perfect. Maar daar kunnen we zelf naar streven, ook al weten we eigenlijk dat het nooit perfect zal zijn. Dat maakt het nog steeds de moeite waard. Ook om het te beschermen en te verdedigen als dat nodig is en zoals dat voor de krijgsmacht in artikel 97 van de Grondwet staat omschreven. Meestal denken we dan aan bedreigingen van buitenaf, maar het systeem is ook de moeite waard en heeft het nodig om het tegen bedreigingen van binnenuit te worden beschermd. Daarvoor is in Nederland, gelukkig, geen rol voor de krijgsmacht weggelegd, anders dan in de ondersteuning van de civiele autoriteiten. Maar ook de krijgsmacht kan, wellicht moet, zich er wel over (kunnen) uitspreken. Luitenant-admiraal Bauer en Luitenant-generaal Wijnen hebben dat ook gedaan, door de samenleving op te roepen beter voorbereid te zijn op de dingen die komen gaan. Niet alleen op oorlog, maar ook op andere zaken. Overstromingen, langer durende stroomstoringen, of misschien wel langdurige blokkades door boeren.


'Je zin doordrijven tegen democratisch genomen besluiten past niet in Nederland'

En dan kom ik op een kernpunt, het functioneren van de democratische rechtsstaat. In Nederland hebben we regels afgesproken die voor iedereen gelden. Als je het er niet mee eens bent, dan mag je ertegen demonstreren, je politiek organiseren of naar de rechter stappen. Je dient je echter aan de regels te houden. Opmerkingen van actievoerende boeren zoals ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’ zijn dan ook fout. Je zin doordrijven tegen democratisch genomen besluiten past niet in Nederland. Dat geldt trouwens ook voor milieuactivisten, ook die dienen zich aan de wet te houden. Daarbij mogen het OM en de politie trouwens best wat objectiever zijn en niet de ene groep minder streng behandelen dan de ander. Overigens helpen politici die voor electorale doeleinden zich niet uitspreken tegen bedreigingen door boeren, of die drugs willen legaliseren omdat ze er niet tegen op durven te treden, het systeem ook niet.

Wat is (ons) dierbaar genoeg om te beschermen? Daar begon ik mee. Voor mij is dat nog steeds de Nederlandse democratische rechtsstaat, met al haar imperfecties. Het is meer dan de moeite waard om haar te beschermen tegen alle bedreigingen, van binnen en van buiten. En om te helpen het systeem in stand te houden door je aan de spelregels te houden. Al was het alleen maar om dat ieder alternatief een flinke sprong achteruit betekent, maar vooral omdat het ons al die jaren vrede en vrijheid heeft gebracht. En daar wil ik nog lang van kunnen blijven genieten.


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.