Belangen van het Koninkrijk
Sjoerd Hilckmann | Mediacentrum Defensie

Belangen van het Koninkrijk

De afgelopen dagen was er veel marine-gerelateerd nieuws. Het aanbieden van de A-brieven voor de vervangers van de LCF’n, OPV’s en LPD’s. Werd ook wel tijd, we varen al een tijdje rond met de oudste vloot ooit. En helaas hebben we het alleen over vervangen, nog steeds niet over uitbreiding van het aantal eenheden. Maar goed, de vervanging van oude schepen is een begin.

Ook kwam de Telegraaf met het nieuws dat de opdracht voor de nieuwe onderzeeboten aan de Fransen gegund zou worden. Officieel maakt Defensie op 15 maart bekend wie de boten mag gaan bouwen. Ik ben benieuwd. Als de Fransen inderdaad de beste aanbieding hebben dan is dat prima. Dan bedoel ik nadrukkelijk niet alleen omdat het de goedkoopste aanbieding zou zijn. Financiën zijn belangrijk, maar tot voor kort hadden de boekhouders het voor het zeggen en dat heeft lang niet altijd bijgedragen aan de beste oplossingen. Daarnaast hoop ik niet dat politieke redenen een rol spelen en dat de opdracht naar de Fransen gaat om zeker te zijn van de steun van Parijs voor de kandidatuur van Rutte als SG van de NAVO. Verder hebben de Oekraïners een knappe prestatie geleverd door weer een Russisch oorlogsschip tot zinken te brengen, wederom met unmanned surface vehicles (USV), ook wel zeedrones genoemd. Ook waren er weer aanvallen van islamitische terroristen in de Rode Zee en de Golf van Aden, waarbij doden vielen op een koopvaardijschip. En als klap op de vuurpijl maakte de regering bekend dat Zr.Ms. Tromp als onderdeel van haar wereldreis aan een missie tegen de islamitische terroristen in Jemen zal deelnemen. Eindelijk een besluit over deze broodnodige inzet. Hiervoor heeft het kabinet een artikel 100 brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Al deze zaken hebben veel te maken met de belangen van het Koninkrijk. Met de nieuwe schepen kan de Koninklijke Marine die belangen beschermen en verdedigen, waar ook ter wereld. Met meer eenheden zou er met name veel meer voortzettingsvermogen zijn om die belang langduriger te behartigen. Het blijft een groot belang om het aantal eenheden te vergroten. Het tot zinken brengen van een Russisch oorlogsschip is op twee manieren een Nederlands belang. Ten eerste is het onderdeel van een oorlog die ook onze waarden en onze manier van leven verdedigt tegen een imperialistische dictator. Als Oekraïne verliest, dan zal de bedreiging voor ons alleen maar groter worden. Ten tweede laat het zien dat de ontwikkelingen op het gebied van (maritieme) wapens snel gaan en wij ons veel sneller moeten aanpassen.


'De aanvallen van de islamitische terroristen zijn een directe bedreiging van de Nederlandse belangen'

Wij moeten ons veel beter voorbereiden en uitrusten tegen o.m. USV’s. De aanvallen van de islamitische terroristen zijn een directe bedreiging van de Nederlandse belangen. Veel van de handel die door de Rode Zee gaat komt aan in of vertrekt uit Rotterdam; er varen Nederlandse schepen door de Rode Zee en sowieso is vrije wereldhandel, waarvan 90% over zee gaat, essentieel voor de Nederlandse economie en daarmee heel het Koninkrijk. Volgens mij is dat meer dan voldoende om inzet van de krijgsmacht, in casu de marine, te rechtvaardigen. Daarbij ben ik van mening dat een artikel 100-brief helemaal niet nodig is. Het beschermen en verdedigen van de belangen van het Koninkrijk is aan de orde. Dat we daarbij ook de internationale rechtsorde handhaven en bevorderen is mooi meegenomen. In beginsel doen we dat bij iedere inzet van de krijgsmacht. Het feit dat de regering toch een artikel 100-brief stuurt, geeft volgens mij aan dat we nog steeds in hoofdtaak 2-denken zijn blijven hangen en dat we het gebruik van militaire middelen en macht nog steeds niet zien als iets wat erbij hoort.

We zullen nog wakkerder moeten worden, nog meer onze ogen opendoen en nog meer ons schrap zetten. Het aanschaffen van nieuw materieel en de inzet van marineschepen is een goede stap, maar we zullen nog veel meer moeten doen en veel flexibeler moeten worden om ook in de toekomst de belangen van het Koninkrijk te kunnen blijven beschermen en verdedigen.

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.