Het maartnummer van Marineblad is uit!

Het maartnummer van Marineblad is uit!

De tweede editie van 2024 valt deze week op de deurmat en is vanaf vandaag online beschikbaar.

De nieuwste editie van het Marineblad is weer voorzien van vele informatieve en relevante artikelen. Hieronder volgt een kort overzicht van de inhoud.

Sinds begin jaren '80 dient het Goalkeeper-snelvuurkanon als close-in weapon system op een groot aantal Nederlandse marineschepen. Defensie overweegt moderne oplossingen, zoals DART. Het onderscheppen van highdiving missiles kent echter een uitdaging. Dit artikel, onder redactie van universitair hoofddocent Missile Defence (NLDA) Ralph Savelsberg, is gebaseerd op de afstudeerscriptie van LTZ3 (TD) Pim van de Koppel, uitgevoerd bij Thales Nederland. Hiervoor mocht hij recent de Maritime Security Award in ontvangst nemen.

2024 markeert tachtig jaar sinds vrouwen worden toegelaten tot de Nederlandse krijgsmacht. Dankzij de oprichting van verschillende toegewijde korpsen, zoals het Vrouwen Hulpkorps (VHK) en de Marine Vrouwenafdeling (MARVA), konden zij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzetten voor hun vaderland. Femke Mientjes van het NIMH baant zich over de historische paden, waarlangs de vertegenwoordiging van vrouwen bij de krijgsmacht kon groeien.

Op dinsdag 27 en woensdag 28 februari jl. stond Nederland stil bij de Slag om de Javazee (1942). Nu, 82 jaar later blijft het hoe, wat en waarom van deze slag nog altijd een bron van discussie. Recente revisionistische uitingen over de geschiedschrijving rond deze slag lijken een verkeerd beeld te doen ontstaan. Maritiem historicus Jaap Anten en co-auteur Jan Maarten Doorman houden een aantal van deze uitingen aan het licht. 

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) levert in deze editie weer een bijzonder kijkje in hun collectie militair-historisch materiaal. Ditmaal over de vondst van enkele bijzondere egodocumenten uit de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. We volgen korporaal Henk Koolmees.

Tevens in het Marineblad blikt gastcolumnist Caecilia van Peski vooruit op de viering van Pasen in de Russian Compound van Ramallah, waar zij bij het bureau van de U.S. Security Coordinator for Israel and the Palestinian Authority (USSC) geplaatst is.

Speciale bijlagen: KVMO Beschrijvingsbrief 2024 en uitnodiging Algemene Ledenvergadering 3 juli 2024.

En verder: de cartoon van Henk Boomstra, recensies, signalementen en hebben we de columns van voorzitter KVMO KLTZ Rob Pulles, Theo Brinkel en Berend van de Kraats.

LEES VERDER..

KVMO  |  Koninginnegracht 19, 2514 AB, Den Haag   |  070 - 383 95 04 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.